OPEN OPROEP ‘de 30 van 2030’

  Ben jij een creatieve denker die graag samenwerkt? Met een hart voor Gent en passie voor cultuur? Nog tot en met woensdag 15 december 2021 kan je laten weten waarom ook jij van januari tot mei 2022 één van de dertig enthousiaste toekomstdenkers voor ‘Gent 2030’ wil zijn.
  Stel je kandidaat via deze webpagina!
  Het is officieel! Gent is kandidaat voor de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030. Als eerste stap werden de Gentse culturele en maatschappelijke actoren bevraagd. Dat resulteerde in een rapport vol verwachtingen, ambities, uitdagingen en voorstellen. In de volgende fase krijgt een groep van 30 toekomstdenkers samen met een team uit de cultuursector de opdracht een concept te ontwikkelen voor het dossier dat in 2024 wordt ingediend.
  Het team van trekkers uit het Gentse cultuurveld bestaat uit Noemi De Clercq (Circuscentrum), Tina De Gendt (historica), Fatih De Vos (jeugdwerker en hiphopartiest), Badra Djait (Diversiteit & Inclusie UGent), Frederik Sioen (Gents Kunstenoverleg en muzikant) en Emiel Lenaert (student drama KASK). Dit team wordt aangevuld met medewerkers van het bureau IDEA Consult, dat de bevraging uitvoerde, en vertegenwoordigers van de Stad Gent.
  Samen met ‘de 30 van 2030′ zal het team in thematische sessies aan de slag gaan. Tegen midden juni 2022 moet een overtuigend concept op tafel liggen dat als basis voor de kandidatuur van Gent zal dienen. Bij het samenstellen van de ‘de 30 van 2030’ wordt rekening gehouden met een diversiteit aan profielen en evenwichten.
  Later worden bovendien nog twee ‘Open 2030 Fora’ georganiseerd. Daarop zijn alle creatieve geesten welkom.

  Verder verloop


  Het traject naar Gent als Europese Culturele Hoofdstad 2030 verloopt gefaseerd. Kandidaat-steden moeten in 2024 bij de Europese Commissie een eerste dossier neerleggen. De geselecteerde steden krijgen daarna tot 2026 de tijd om een definitief project in te dienen. In 2026 wordt de definitieve keuze gemaakt voor één stad in België en één in Cyprus.

  Meer info over het kandidatuurtraject van Gent, Europese Culturele Hoofdstad op:


  cultuur.gent/gent2030