Leie

  In de Leievallei tussen Deinze en Gent bleef een uniek stuk landschap bewaard. Een streek die bescherming verdient!

  Uniek Landschap

  Aan de zuidelijke kant van Drongen stroomt de rivier vanuit Deinze de gemeente binnen en meandert er tussen bomenrijen door een idyllisch landschap. In de lage meersen zoeken massa’s water- en weidevogels een rustplaats . Ze zijn een aantrekkingspool voor zeldzame vogels als Steltkluut, Pijlstaart, Krakeend, Tureluur, Wintertaling, Slechtvalk, Havik, Grutto, Visdief. Op andere plaatsen vormen chique villa’s met hun fraaie tuinen het decor. In de zomer is het gezellig druk in en om het water: pleziervaarders varen op en aan en dagjesmensen komen genieten van het spektakel op het water of van een ijsje op een van de terrassen.

  Wandel- en fietsparadijs

  Het jaar door kunnen wandelaars en fietsers hier genieten van het natuurschoon. De veerponten van Afsnee en Baarle zijn een ideale aanzet voor een tocht over  jaagpaden langs de nog natuurlijk gebleven oevers. Toerisme Oost-Vlaanderen, Natuurpunt en Pasar bundelden de hoogtepunten in fietsroutes en wandelpaden. zoals de ‘Leiestreekroute’, ‘Langs meersen en meanders‘ of de ‘Asselsroute‘ en het ‘Tweekerkenpad‘. Natuurliefhebbers kunnen onder begeleiding van een natuurgids of op eigen houtje op verkenning gaan in de beschermde Keuzemeersen, de Assels of het Leeuwenhof.

  Pleziervaart

  Liefhebbers van watertoerisme zullen zich in Drongen als een vis in het water voelen. Het grillig verloop van de rivier maakt pleziervaart op de Leie zeer afwisselend: achter elke rivierbocht ligt immers een nieuw uitzicht op het landschap te wachten. Op verschillende plaatsen liggen aanlegsteigers van waar de pleziervaarders de oevers verder kunnen verkennen. De yachtclubs Vaarcentrum Drongen vzw en de vzw Leiesnelvaarders bieden faciliteiten voor wie langere tijd wil aanmeren.

  De Leie is niet enkel toegankelijk voor bootfanaten, ook dagjesmensen kunnen er van een tocht op het water genieten door zich in te schrijven voor een van de rondvaarten die door verschillende rederijen vanuit Gent worden georganiseerd. Sommige organisaties verhuren mini-jachten waarmee je, zonder vaarvergunning en toch zelf aan het roer, de Leie kan verkennen.  En voor gezinnen met kinderen is een overzetje met het voetveer van Afsnee of het Baarleveer al een hele belevenis.