Johan Anthonis

  Van 2002 tot 2016 was ik als kerkbediende werkzaam in de Sint-Baafskathedraal te Gent, bij Het Lam Gods, het grootste meesterwerk van de Vlaamse kunst en bij uitbreiding misschien wel van de Westerse schilderkunst. Het grootse altaarstuk vormde een aanknooppunt bij mijn vroegere studies kunstgeschiedenis.  Tevens een hernieuwde uitdaging om tot een beter inzicht te komen in de betekenis van de complexe iconografie. Wat schuilt er achter de mystieke symboliek?

  Ontelbare publicaties werden er aan gewijd.  Afgezien daarvan geraakte ik ook gefascineerd door de manier waarop het veelluik zijn weg vond naar de huiskamers van de gewone Gentenaar.

  Hoe het zelfs weerklank vond in zijn taalgebruik: “Hij is van het Lam Gods geslegen”

  Voor mijn installatie in de Kapel Petit ga ik in op de sociale context van dit ‘tableau van Van Eyck’ aan de hand van een verzameling replica’s en snuisterijen uit Gentse huiskamers.

  Contactgegevens

  Adres:

  Adolf Petitstraat 25 bus 102 Drongen

  Mail mij

  Exif_JPEG_420
  Exif_JPEG_420
  Exif_JPEG_420