Francis Vanderstraeten

  Einde mei bereikte ons het droevig bericht van het overlijden van Francis, één van de grote smaakmakers van de Kunstroute 2022.
  We zullen hem bij de volgende kunstinitiatieven erg missen

  Francis groeide op in Moen, bij Avelgem, en werd jong aangeleerd om mooie beelden en voorwerpen te appreciëren en vakmanschap te herkennen.

  Door zijn creatieve aanleg kwam hij in een kunstopleiding terecht in Sint Lucas (vrije grafiek) en de Academie (levend model, schilderen) in Gent.

  Zijn eerste baan was in de vakgroep Geologie van de UGent waar Prof. Roger Langohr hem selecteerde op basis van de droedels en karikaturen in de kantlijnen van zowat al zijn cursussen. Jarenlang tekende hij het Zoniënbos tot in de kleinste details, maar zijn projecten eindigden helaas.

  Bij CIBE, een centrum voor overheidscommunicatie verzorgde hij net geen tien jaar de lay-out en zette hij de stap naar het digitale. Daarna werkte hij achtereenvolgens voor The Reference en Imagine als web designer om tenslotte in Brussel kabinetsmedewerker te worden van Johan Vandelanotte, Freya Vandenbossche en Bruno Tuybens. Toen dat kabinet ophield te bestaan, zette hij de webdesign nog even verder onder de naam MOTIF om zich tenslotte helemaal toe te leggen op het louter creëren van assemblages die hij de naam Trouvailles gaf en die hij vaak tentoon stelde in de Zeger Van Kortrijkstraat in Drongen.
  Ook tijdens de Kunstroute was zijn atelier met zijn sculpturen en vooral zijn verhalen bij elk afzonderlijk werk een verademing. Iedere bezoeker, zonder uitzondering, was blij Francis te hebben ontmoet. We wensen zijn familie, zijn dierbaren en zijn directe omgeving veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.