Fietsen

  Wie met de fiets onze streek verkent zal zich ongetwijfeld laten vertederen door het afwisselende landschap, de Leie met zijn meanders en meersen en de kouters en bulken van de Oude Kalevallei. De bloemrijke hooilanden, de knotwilgen en de bospartijen, de weidse vergezichten…  een uniek landschap met een rijk cultuurhistorisch verleden en waardevolle natuur. De vele kilometers trage wegen brengen je langs verdoken hoekjes.

  Fietsroutes

  Drongen op 2 wielen

  Tijdens een fietstocht langs rustige wegen, maak je kennis met alle mooie plekjes en interessante locaties van Drongen. Natuurgebieden, historische gebouwen, kunst, plaatsen waar iets te beleven valt en natuurlijk de Leie. En op tijd en stond een halte voor een terrasje om iets te drinken of te eten. Zo kan je  Drongen op je eigen tempo ontdekken.

  Pasar Drongen
  Afstand: 35 km
  Start: parking station Drongen
  Niet bewegwijzerd

  Alle route-informatie kan je vinden op de website van Pasar Drongen

  Leiestreekroute

  Ontdek de mooiste hoekjes van de Leiestreek tussen Gent en Deinze, in een landschap dat talloze kunstenaars inspireerde. Hun werken zijn  te bewonderen in de musea langs de route. Je fietst door pittoreske dorpjes zoals Deurle en Sint-Martens-Latem. Breng zeker een bezoek het prachtige kasteel Ooidonk.

  Toerisme Oost-Vlaanderen
  Afstand: 51 km
  Start: Parking Watersportbaan (Blaarmeersen), Zuiderlaan, 9000 Gent of  het centrum van Deinze.
  Bewegwijzerd

  Download de fietskaart in pdf of de route als gpx op de website van Routen.be

  Nevellandroute

  De bewegwijzerde route brengt een mengeling van natuur en cultuur langs de mooiste plekjes van de zes gemeenten die de vroegere fusiegemeente Nevele vormden. Vanuit het centrum van Nevele fietsen we via het landelijke Poesele naar het beschermde centrum van Hansbeke. Idyllische wegen leiden naar het kastelendorp Merendree. Van het aardbeiendorp Landegem gaat het langs akker- en weilanden en via de groene kasteelsite van Crombrugghe in Sint-Martens-Leerne (Deinze) naar Vosselare met de gemeentelijke visvijver “De IJsput”. Een ware ontdekkingstocht door een eerder onbekende streek!

  Toerisme Oost-Vlaanderen
  Afstand: 48 km
  Start: Markt, Nevele
  Bewegwijzerd

  Download de fietskaart in pdf op de website van Routeyou.

  Op ontdekking in de vallei van de Oude Kale

  Om te genieten van de landschappelijke waarde van het gebied ontwikkelde de Vlaamse Landmaatschappij naast een wandelroute, ook een fietsroute in de ruimere omgeving van de Oude Kalevallei. Daardoor worden verschillende interessante deelgebieden langs veilige wegen met elkaar verbonden. Het gebied is daardoor bereikbaar vanuit Merendree, Heiste (Nevele), Vinderhoute (Lovendegem) en Luchteren (Drongen). De wegen die gebruikt worden voor landbouw kregen een verharding waardoor fietsers maximaal van het landschap kunnen genieten.

  Vlaamse Landmaatschappij

  Afstand: 17,5 km

  Start: Domein De Campagne

  Niet-bewegwijzerd

  Download hier de routekaart.

  Thematochten

  Kastelengordel

  De vele tientallen kastelen die in de Gentse agglomeratie in het groen verscholen staan, behoren tot het merkwaardig cultuurhistorisch erfgoed van onze regio. Alhoewel grotendeels privébezit, laten de meeste zich toch van op de openbare weg bewonderen. En, mooi meegenomen, ze staan stuk voor stuk in de mooiste stukjes groen van deze streek. Deze fietstocht van zowat 45 km in de zuidwestelijke rand van Gent laat je 24 kastelen ontdekken en brengt je langs natuurgebieden en waardevolle landschappen. Je doorkruist achtereenvolgens volgende gemeenten: Drongen, Sint-Martens-Latem, Sint-Denijs-Westrem, De Pinte, Gent, Mariakerke, Vinderhoute.

  Pasar Drongen
  Afstand: fietslus van 45 km
  Start:  er kan op elk punt op deze route worden ingereden. Interessante startplaats: Landgoed De Campagne, Gijzelstraat 12, Drongen (vrij parkeren)
  Niet bewegwijzerd

  Alle route-informatie kan je vinden op de website van Pasar Drongen

  Langs meersen en meanders

  Deze thematocht heeft vooral aandacht voor de natuur in de Leievallei tussen Gent en Deinze. De meanderende Leie vormt het fundament van de natuurgebieden waarlangs het heerlijk fietsen is. We rijden langs de Assels, De Latemse Meersen, de Ooidonkmeersen in Deinze en de Keuzemeersen in Drongen. Onderweg komen we ook in de pittoreske dorpen Afsnee, Sint-Martens-Latem en Deurle, langs Astene-Sas en het Kasteel Ooidonk.

  Toerisme Oost-Vlaanderen
  Afstand: fietslus van 42 km
  Start: Drongenplein, Drongen. Onbeperkt parkeren mogelijk op ca. 500 m aan het treinstation Drongen, Drongenstationstraat (ruime, gratis parking)
  Niet bewegwijzerd

  Bestel de fietskaart of download de route als gpx op de website van Genieten op 2 wielen

  Fietsknooppuntennetwerk

  Toerisme Leiestreek en Leiedal selecteerden in de Leiestreek de meest aantrekkelijke en veilige fietswegen en verbonden deze tot een samenhangend netwerk.

  In de Leiestreek selecteerden en nummerden ze op deze manier ruim tweehonderd knooppunten. De waterwegen vormen de rode draad in het gevarieerde landschap van de streek. In het Oost-Vlaamse Leiestreek ten Noorden van Deinze, kronkel je met de fiets rond de rivier en baan je je een weg door het pittoreske schilderslandschap dat je gegarandeerd in een warme vakantiesfeer brengt.

  Je kunt een knooppuntenkaart aankopen op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen of er online je route samenstellen aan de hand van een routeplanner.

  Fietsostrade tussen Drongen en Gent-Sint-Pieters

  Naar aanleiding van de spoorwerken van Infrabel tussen Gent-Sint-Pieters en Drongen werd langs de spoorlijn van Gent naar Drongen een gloednieuw fietspad van 2,5 kilometer gerealiseerd. Fietsen tussen Gent Sint-Pieters en het station van Drongen kan nu erg comfortabel.

  Eindelijk is er een directe fietsverbinding tussen het station Gent Sint-Pieters en het centrum van Drongen, en is de laatste missing link tussen Gent en Drongen weggewerkt. Daarnaast sluit het fietspad ook aan op andere fietsroutes buiten Gent.

  Bekijk hier de routekaart.

  Mountainbiken

  Mountainbiken in Vlaanderen kent nog steeds een exponentiële groei. Vandaag bestaat er een kwalitatief aanbod van meer dan 100 permanent bewegwijzerde mountainbikeroutes en zijn er een aantal netwerken operationeel.
  Ten noorden van Drongen loopt het traject van de MTB-route Lovendegem over drie lussen van samen 51 km door de gemeenten Lovendegem, Zomergem, Nevele, Evergem en Waarschoot.
  De aanlooproute van 16 km vertrekt vanuit de provinciale sportdienst aan de Watersportbaan in Gent en loopt grotendeels over Drongen.
  Klik hier voor een routekaart
  Meer informatie op de website van Sport Vlaanderen

  Trein + huurfiets

  Voor wie de Leiestreek per fiets wil komen verkennen en niet over fietsvervoer beschikt, is de reisformule van de NMBS ‘trein + huurfiets’ een interessante mogelijkheid.
  Je neemt de trein naar Gent-Sint-Pieters, je haalt je gereserveerde fiets op in het fietspunt en via de fietsostrade sta je in geen tijd in Drongen. Meer informatie vind je op de website van NMBS

  Tools voor creatieve fietsers

  Fietsrouteplanner:  fietsrouteplanner.vlaanderen-fietsland.be/
  Je favoriete wandel- en  fietstochten delen met anderen: www.mijnroute.be/
  Zelf fietsroute maken: www.routeyou.com
  Fietsapp voor smartphone of tablet: www.fietsapp.be