CuVino: Wijndegustatiecursus

  We nodigen je graag opnieuw uit op onze 4 wijnproefavonden, op vrijdagen 10/11, 24/11, 01/12 en 15/12/2023, telkens van 20u tot ongeveer 23u. Net als de vorige jaren hebben onze wijnavonden een niet-commercieel karakter.

  10 november: ‘Verborgen Schatten uit de Balkan’ (Patrick Dhondt)
  De wijnbouw in de Balkan begint bij de Illyriërs, een Indo-Europees volk dat zich vanaf 1000 B.C. vestigde in een gebied dat vandaag Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro en Albanië omvat. De geselecteerde wijnen die we vandaag proeven spruiten voort uit de synergie tussen deze erfenis en de West-Europese wijnbouw die (later) via de Romeinen is verspreid. 
  24 november: ‘La Bella Italia’ (Alain Bloeykens)
  Italië, maar dan van noord naar zuid. Omdat de verschillen o zo groot zijn. Niet alleen qua druivenrassen en wijnstijlen maar ook qua prijs. Is de prijs van de Super Tuscan (lees: Toscane) nog te rechtvaardigen? Of zoek je beter in minder bekende regio’s als Campania, Basilicata of Sicilië? Kortom een avondje ‘La Bella Italia’ met Alain ‘in ottima forma’!
  1 december: ‘Parels uit de Elzas’ (Alain Bloeykens)
  Met de klimaatopwarming – lees: de Elzas is tijdens de zomer vaak het warmste plekje van Frankrijk! – worden vandaag in de meest oostelijke Franse regio heuse pareltjes gemaakt: van beendroog tot edelzoet, mousserend, rood en rosé. En dan zijn er nog de verschillende druiven met elk hun eigen aromatisch karakter. Van een kruidige pinot gris, tot een droge muscat, of van een volumineuze riesling tot een intens aromatische gewürztraminer. Voor elk wat wils!15 december: ‘Chill bij de wintergrill’ (Pascal Dewerie en Lust & Dust)
  Na hun succesvolle doortocht op de wijndegustatiecursus van vorig jaar keren de chefs van Lust & Dust terug naar De Campagne in Drongen, ditmaal met heerlijke gerechtjes ‘met een touch of barbecue’. Ze serveren ons een heus mini-4 gangenmenu op de grill. Onze huissommelier Pascal van zijn kant pakt uit met een uitgelezen selectie bijpassende wijnen om zo de meest uiteenlopende smaken te verenigen en ons achter te laten met een chill wauwgevoel! We genieten van een sublieme én lekkere afsluiter van deze 21e wijndegustatiecursus!! 
  Gastsprekers: 
  – Patrick Dhondt (10/11): is wereldwijnmeester – sommelier. Jurist van opleiding, maar na 23 jaar bankloopbaan gekozen om van zijn hobby zijn beroep te maken. Met zijn wijnzaak ‘Wines Out of the Boxxx’ kiest Patrick resoluut voor nichemarkten zoals de Balkan, de Kaukasus, New York State en Libanon in plaats van de klassieke wijnlanden. 
  – Alain Bloeykens (24/11 en 01/12): Moet Alain nog voorgesteld worden? Al 18 jaar te gast op onze wijncursus in Drongen en al ongeveer 30 jaar actief in de wijnjournalistiek. Auteur van diverse wijnboeken, wijnspecialist van Het Nieuwsblad/De Gentenaar en actief op radio en tv. Alain is ook organisator van ‘Bubbels aan Zee’ in Middelkerke en ‘Bulles en Ardennes’ in Durbuy. 
  – Pascal Dewerie (15/12): behaalde na 3,5 jaar opleiding bij Alain Bloeykens zijn diploma van sommelier met onderscheiding. Na jaren in de horeca wou hij op eigen benen staan en richtte zijn eigen wijnzaak op: ‘Winespot’! Pascal organiseert ook wijnreizen en combineert hiermee zijn passies voor wijn én reizen! Intussen is Pascal al voor de 5e keer te gast op onze ‘hapjesavond’. 
  Locatie: Landgoed De Campagne, Gijzelstraat 12 te Drongen-Luchteren.
  Deelnameprijs voor de 4 avonden: €145 per persoon, alle degustaties en het mini-4 gangenmenu op de grill op 15/12 inbegrepen. Wie een avond niet kan komen, mag zich laten vervangen. Opgelet: er zijn een beperkt aantal plaatsen voor wie zich 1, 2 of 3 avonden wil inschrijven. Deelname per avond: 10/11: €30 – 24/11: €30 – 01/12: €30 – 15/12: €75. 
  Meebrengen: Minimum 4 wijndegustatieglazen (ISO standaard proefglazen) + 1 waterglas. 
  Info & inschrijvingen: tot 3 november (of zolang er vrije plaatsen zijn) bij Luc Dierick, E-mail: luc@dierick.be. De reservatie is pas geldig na betaling van de deelnameprijs op rekeningnr. BE28 0631 8589 9020. 
  Organisatie: CuVino (www.facebook.com/CuVino.be), m.m.v. Stad Gent – Departement Cultuur, Sport en Vrije Tijd – Cultuur Gent.

  Event Details
  Event Details