NSB: Plechtigheid Poolse Wing

  Op zondag 17 september 2023 om 10.30 uur.
  Plechtigheid van de Poolse Wing te Sint Denijs Westrem
  Totaal onverwacht zijn de Duitsers het jaar (1945) met een grote luchtaanval begonnen.
  Deze Operatie Bodenplatte was perfect voorbereid. De hele beschikbare Duitse luchtvloot, meer dan duizend Focke Wulfs en Messerschmitts, verscheen boven België, Nederland en Frankrijk.

  Ze vielen militaire vliegvelden aan, met de bedoeling zoveel mogelijk vijandelijke vliegtuigen te vernietigen. Natuurlijk was het tijdstip zeer goed gekozen en men had gehoopt dat de piloten nieuwjaar zouden doorgevierd hebben.
  Toch verliep hun aanval niet volledig zoals gepland. Op het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem bij Gent waren drie eskaders Poolse gevechtsvliegtuigen al vroeg vertrokken voor een opdracht. Wanneer ze terugkeerden, verrasten ze de zestig Focke-Wulfs die het vliegveld bombarderen. Hoewel ze weinig geslapen hadden, toonden de Poolse piloten zich bijzonder strijdvaardig. Twee van hen kwamen om, maar ze schoten minstens twintig vliegtuigen neer.
  Resultaat: 277 Duitse vliegtuigen werden die nacht neergeschoten.
  Op de vliegvelden in het bevrijde Europa werden 127 vliegtuigen vernield en 133 beschadigd.
  Donderdag 5 oktober 2023
  Wij herdenken dan de gevechten te Nazareth Edemolen waar op 7 oktober 1914 een handvol rijkswachters, Duitse Ulanen tot stoppen bracht en zelfs de veel grotere Duitse eenheid de aftocht dwongen. Vaandeldragers van de NSB Drongen nemen deel aan deze plechtigheid.

  Event Details
  Event Details