Kunstmanifestaties

  Drongen heeft een rijke traditie op het vlak van de organisatie van kunstmanifestaties. In de jaren ’70 nam een kunstenaarscollectief rond schilder Wally Van de Velde reeds het initiatief van reizende tentoonstellingen op het kunstschip ‘Dronghene’. Onder impuls van de schilder werd in 1974 tijdens de kermis voor het eerst de Kunst-, Ambachten- en Folkloremarkt georganiseerd. De bedoeling van het evenement was de kunstenaars uit hun atelier te halen en ze te laten schilderen tussen het publiek. Het initiatief sloeg aan en werd tot 2012 jaarlijks met succes georganiseerd door de Culturele Raad van Drongen, het huidige Cultuurplatform.

  Tot vandaag vindt in Drongen de mening navolging dat kunst niet elitair mag zijn en voor een breed publiek toegankelijk moet gemaakt worden. Drongen heeft geen musea of kunstgalerijen maar er worden jaarlijks verschillende kunstmanifestaties op het getouw gezet.

  Salon van de Amateurkunsten

  Tijdens de Week van de Amateurkunsten worden individuele kunstenaars en verenigingen die in hun vrije tijd artistiek en creatief bezig zijn,in de kijker gezet. Om de plaatselijke creatieve talenten de kans te geven hun werk aan het publiek voor te stellen, organiseren de Cultuurplatforms van Drongen en Mariakerke ieder jaar een groepstentoonstelling van beeldende kunstenaars in de Campagne in Drongen.
  De Week van de Amateurkunsten heeft telkens plaats in de loop van de maand april.

  Tentoonstelling ter gelegenheid van de jaarlijkse kermis

  De jaarlijkse kermis in Drongen brengt heel wat volk op de been. Het Cultuurplatform Drongen maakt van de gelegenheid gebruik om het werk van een Drongense kunstenaar te tonen aan het publiek.
  De tentoonstelling heeft telkens plaats in de voormalige raadzaal van het Dienstencentrum op het Drongenplein.

  Kunst door Drongen

  Sedert 2006 organiseert de Dekenij Verenigd Drongen een 3 jaarlijks kunstevenement. Verspreid over 2 dagen stellen Drongenaars hun kunstwerken tentoon. Elke editie opnieuw kon de organisatie rekenen op meer dan 90 deelnemende kunstenaars en meer dan 7000 bezoekers. De organisatie gaat telkens door op het site van de Oude Abdij. De volgende editie is gepland in 2015.

  Artistieke ontmoetingen

  Het Cultuurpatform organiseert één- à tweemaal per jaar in De Campagne een ontmoeting van kunstliefhebbers met een Drongense kunstenaar.
  Na een interview met de kunstenaar en een voorstelling/optreden van zijn werk, is er tijdens een drink mogelijkheid tot persoonlijk contact.

  Passeerden o.a. de revue: Drongens Kamerorkest, muziekmaatschappij De Zwanezonen, striptekenaar Hec Leemans, schrijver Erwin Mortier, schilder-beeldhouwer Jan Bilquin.

  Concerten Oorverblindend

  Oorverblindend v.z.w. organiseert concerten en heeft tot doel muziek van hoog niveau toegankelijker te maken voor het grote publiek. De neogotische kapel van de oude abdij te Drongen (Gent) is een uitermate geschikte omgeving voor het in­tiem beluisteren en ontdekken van verschillende muziekgenres. Een vooraanstaande kunstenaar of mediafiguur, die als gastspreker fungeert, beschrijft welke impressies de vertolkte muziek op hem of haar maakt of legt een link met andere kunstvormen, met poëzie, of zelfs met eigen creaties… een brug naar een persoonlijke beleving.

  De programmatie ligt in handen van de Drongense pianist en dirigent Filip Martens. Er worden 5 concerten geprogrammeerd, gespreid over het jaar, van september tot maart

  Gastentoonstellingen

  Drongen is vaak locatie voor gasttentoonstellingen allerlei. Dat heeft het te danken aan de aanwezigheid van geschikte expositieruimtes. Verschillende zalen beschikken over ruimtes die zijn uitgerust voor het ophangen van schilderijen en plaatsen van beelden. En er is voldoende doorloopruimte voor de bezoekers.

  Zo was Drongen tijdens de vakantie 2012 gastheer voor de Kunstzomer van Toerisme Leiestreek. Gedurende 2 maanden werd op 4 locaties werk getoond van kunstenaars uit de Leiestreek.