Oude Abdij

  • Oude Abdij Drongen is een ignatiaans bezinnings- en conferentiecentrum in het centrum van Drongen, nabij hartje Gent.Missie
   Het is onze missie elkeen te verwelkomen op een rustige, historisch imposante plek, gelegen langs de oevers van de Leie. We ontvangen groepen uit het verenigingsleven, de academische wereld, sociale instellingen, scholen en staan open voor mensen op zoek naar stilte, bezinning, rust. We bieden een plek voor allen die in dit unieke kader anderen willen ontmoeten en inspiratie zoeken. Hier kan men vernieuwde energie opdoen voor het dagelijkse leven.
   In de Oude Abdij geven we vorm aan de wereldwijde zending van de Jezuïeten. Er is geen inwonende jezuïetengemeenschap. De dagelijkse werking is in handen van enthousiaste lekenmedewerkers.Voor wie?
   Als gast van de Oude Abdij Drongen zoek je:

   • een plek om als organisator van een programma zelf een groep te ontvangen. Meer informatie hierover vind je bij het conferentiecentrum – uw programma.
   • als individu of als gezin deel te nemen aan het georganiseerde programma van het bezinningscentrum. Meer informatie over het ruime aanbod aan activiteiten vind je op de pagina bezinningscentrum – ons programma.
   • een individueel verblijf in ons gastenverblijf ‘de Pelgrim’. Je kiest zelf je daginvulling. Meer informatie vind je hier.


  Contact:
  Oude Abdij Drongen

  Adres: Drongenplein 27 9031 Drongen

  Tel: +32 (0)9 226 52 26 (9.00-16.00 uur)

  Website: OUDE ABDIJ DRONGEN – Home

  Klik hier om een mail te sturen 

  • Spiritualiteit
   Als bezinningscentrum is Oude Abdij Drongen een ignatiaans centrum voor christelijke spiritualiteit. Dit betekent dat de abdij vanuit die invalshoek een bijdrage wil leveren aan de kerk en de samenleving op het vlak van zingeving, verdieping en spiritualiteit.De ignatiaanse spiritualiteit is gebaseerd op de Geestelijke Oefeningen, een ervaringsgerichte methode, uitgewerkt door Ignatius van Loyola (1491 – 1556), de stichter van de jezuïetenorde. De belangrijkste pijlers van de Geestelijke Oefeningen zijn het mediteren met Bijbelteksten en de uitwisseling met een geestelijke begeleider. De inzichten in deze Oefeningen vormen de grondslag voor het spirituele aanbod van het bezinningscentrum.

   Een rode draad in het leven van Ignatius was mensen helpen in hun zoektocht naar zin en samenhang in hun leven, naar een persoonlijke relatie met God of Jezus. Hij richtte zich daarbij op de hele mens en hechtte belang aan de verbinding tussen geest en lichaam. Dit vormt het uitgangspunt van het bezinningscentrum: bezoekers, in hun volle mens-zijn, de mogelijkheid aanbieden inspiratie te vinden voor hun levensweg en hen helpen hun christelijke identiteit te beleven in hun dagelijkse leven.

   ​Inhoudelijk gaat het aanbod in Oude Abdij Drongen breder dan enkel een gerichtheid op het gedachtengoed van Ignatius Van Loyola. Het centrum heeft de ambitie om in het spanningsveld tussen de traditie en de uitdagingen van de hedendaagse samenleving te staan.

  (Overgenomen ui de website van Oude Abdij Drongen)