Raoul Van Den Heede

  fout

  °Gent, 7.11.1924

  PORTRET

  olie op doek, 105 x 74 1979

  De toeschouwer kijkt naar het portret van een schraal figuurtje met baard en verwarde haren, Het mannetje draagt een wit hemd met wijde mouwen dat scherp contrasteert met de heftig-rode achtergrond waartegen het is afgebeeld.

  Het is de hulpeloze, meelijwekkende <OG van de figuur die vooreerst alle aandacht voor zich opeist, de stevige neus, de opeengeperste lippen en vooral de ogen, het linkse, een zwart, dood gat, en het eindeloos-droeve glazige rechteroog dat in het ijle wegstaart.

  Daarna dwaalt de blik van de toeschouwer af naar het sobere, krachtig-geschilderde bovenlichaam, dat uit drie zwierige, gespannen booglijnen is opgebouwd.
  R. Van den Heede schildert met driftige, impressionistische vegen, die aan bepaalde zelfportretten van Vincent Van Gogh herinneren. Deze techniek, samen met het doordachte kleurengebruik, verleent aan dit portret zijn sprankelende vitaliteit en zijn sterke ritmiek — ondanks het statische gegeven. Uiteindelijk wordt de toeschouwer gegrepen door de heftige emotie die zich uit dit portret losmaakt en hem niet meer loslaat…

  fout

  PORTRET

  Ogen als de kleine zwarte bijen van Athene Spotziek jongenshart

  En een wereld van vertedering

  Zonbeschenen gouden weide

  Als hij lacht

  Mond als een gehavend stukje doek

  Bij ’t naderen van de grauwe morgen dikwijls Scheef geplakt

  Als in een futuristisch schilderij

  Van Picasso

  Zachte haren — fijne zwarte zijde Uit Japan

  Tenger lichaam, kleine handen Die de jaren wijzer maakten Dan ik soms wensen kon.

  Wanda Koopman

  Uit: Proeve van Strategie, 1933