TREIN-WANDELDAG “LISSEWEGE”

PiIoreske wandeling (heen en terug 7 km) langs het “Ter Doest wandelpad”, eerst door het mooie bebloemde dorp vervolgens langs de trekweg van het Boudewijnkanaal
(verbinding tussen Brugge en Zeebrugge). Zo komen we aan de kapel ‘Ter Doest’ en aan de abdijhoeve. De geschiedenis van de verdwenen cisterciënzerabdij gaat terug tot aan het begin van de 12de eeuw. Nu vinden we er het excellente en gekende restaurant ‘Ter Doest’ waar we verwacht worden voor het middagmaal.
Vandaag serveert men ons : een halve hoevehaan met zomerse sla, frietjes, een glas wijn, water, en als dessert een ‘dame blanche’.
Daarna kuieren we door de grote tuin en brengen een bezoek aan de “Tiendenschuur”, een reusach5ge abdijschuur (56 m lang, 21 m breed en 17,50 m hoog).
We vatten de terugweg aan via een deels alterna5eve weg naar Lissewege. In het dorp staan we voor de kerk met de reusach5ge toren, gaan de kerk binnen die wel een
kathedraal lijkt.
Waarschijnlijk, bijna zeker, laten we ons verleiden tot een ‘terrasje doen’. Op weg naar het sta5on, lopen we voorbij ‘de Soete Pape’, een geslaagde reconstruc5e van een
snoepwinkel (met 60 soorten snoep). Zijn er zoetekauwen die binnen stappen ? We mogen zeker het ‘Lisseweegse Vaartje’ niet vergeten aan ter doen. Het nu “bebloemde
vaartje” verbond Brugge met de Noordzee en zou gegraven zijn in de 13de eeuw.
We bereiken het station ‘Lissewege’ en wachten op de boemeltrein die ons huiswaarts brengt.

Verzamelpunt : Parking Drongenstation (kant Baarle) om 09u35.
Vertrek trein : 9u45 – stoptrein (zonder overstappen) richting Zeebrugge tot aan station Lissewege. Vandaar stapvoets naar het dorp. Korte uitleg over het verloop van de dag.
Het wite dorpje ‘Lissewege’, een deelgemeente van Brugge, is bij velen niet onbekend. Witgeverfde huizen, een charmant bebloemd kanaaltje en in het midden een grote kerk. Lissewege staat bekend als één van de 10 mooiste dorpen van Vlaanderen. Het was ook een belangrijke halte voor pelgrims op de weg naar Compostella.

Deelname : inschrijven kan via overschrijving van 45 € op de rekening van Okra Baarle op het rekeningnummer BE 27 8911 7404 3773 voor 8 september. In dit bedrag is het middagmaal (zoals beschreven) en het treinticket inbegrepen.
Tot dan !

Begeleiding : Nadine Bogaert en Anita De Keyser

TIJDSTIP: donderdag 16 september 2021
LOCATIE: Verzamelpunt : Parking Drongensta5on (kant Baarle)
INKOM: 45 €
INFO: anniedebuck@telenet.be
ORGANISATOR: Okra Baarle