Peloponnesos, de bakermat van onze beschaving

Griekenland is de bakermat van onze Westerse beschaving. Tijdens deze reis maken we kennis met de vele aspecten van de rijke cultuur in afwisseling met het schitterende landschap. Athene is voor velen het symbool van al wat Griekenland groot maakte en mag zich één van de oudste steden ter wereld noemen. Maar het klassieke Griekenland heeft nog veel meer te bieden: Epidaurus, Mykene,… Deze culturele reis is een echte aanrader!

Programma

Dag 1 Gent– Brussel– Athene – Tolo
Transfer per touringcar naar Zaventem voor onze vlucht naar Athene. In Athene worden we opgewacht door een luxe touringcar die ons via het kanaal van Korinthe naar ons verblijfshotel in Tolo brengt. Avondmaal en overnachting in hotel John & Georges****.

Dag 2 Tolo – Arcadië – Dimitsána – Vytina – Tolo
Na het ontbijt starten we onze rondrit over het ongerepte platteland van Arcadië. De eerste halte is de Lousios kloof. Deze kloof is 5km lang en bijna 300m diep in het smalste en meest spectaculaire gedeelte. Op weg naar Dimitsána, gelegen op de plek van de antieke stad Teuthis, bezoeken we eerst nog een klooster. Het moderne
Dimitsána valt op door zijn schilderachtige steegjes met herenhuizen van wel vijf verdiepingen hoog. Na de lunch vertrekken we naar de laatste stopplaats voor vandaag, Vytina, en aansluitend terug naar Tolo voor avondmaal en overnachting.

Dag 3 Tolo – Mystras – Tolo
Na het ontbijt rijden we naar Mystras, ook wel ‘Ghost City’ genoemd, en het centrum van het Byzantijnse Peloponnesos. Onder Byzantijns bestuur breidde de stad zich snel uit. Van 1350 tot 1460 was het de residentie van de Byzantijnse stadhouder, steeds de zoon of broer van de regerende keizer. De despoten verfraaiden de stad met kerken, kloosters en paleizen. In de kerken kunnen we de vele fresco’s bewonderen. Na het middagmaal rijden we terug naar Tolo. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Dag 4 Tolo – Hydra – Spetses – Tolo
Na het ontbijt vertrekken we voor een dagje ‘Island Hopping’. We vertrekken uit de haven van Tolo en varen naar het eiland Hydra, in de Egeïsche Zee. Het eiland is de laatste jaren uitgegroeid tot een kosmopolitisch en artistiek centrum. De 18de- en 19de-eeuwse herenhuizen getuigen van de vroegere rijkdom en grandeur. Ook de mooie kloosters en kerken vragen onze aandacht. Hier nemen we de lunch om daarna verder te varen naar Spetses. We wandelen langs kiezelstranden, mooie huizen, gezellige haventjes en mooie pleintjes. Tegen de avond varen we terug naar Tolo voor avondmaal en overnachting.

Dag 5 Tolo – Nemea – Korinthië – Tolo
Vandaag rijden we na het ontbijt naar de oude site van Nemea, onderweg rijden we door de wijnstreek van Nemea. Op de flanken van de hellingen groeien druivenranken. De wijn hier wordt “Het bloed van Herakles” genoemd vanwege een legende. Het bijzondere van deze wijn is, naar men zegt, dat je hier geen kater van hebt omdat er pijnboomhars aan het begin van de gisting wordt toegevoegd. Wij proeven de wijn met een voortreffelijke smaak die hij dankt aan het zachte klimaat en de kalkrijke bodem waar de ranken op groeien. Bij opgravingen in de oude stad Nemea werden vijf Dorische zuilen van een Zeustempel gevonden.
Na het middagmaal bezoeken we het kanaal van Korinthië aangelegd in het laatste decennium van de 19de eeuw op de plaats waar de landengte het smalst is. Sindsdien is Peloponnesos geen schiereiland meer, maar een heus eiland. Er zijn vijf bruggen die het eiland met het vasteland verbinden. Avondmaal en overnachting in ons verblijfshotel in Tolo.

Dag 6 Tolo – Epidaurus – Nauplion – Tolo
Na het ontbijt bezoeken we in de voormiddag het theater van Epidaurus, één van de best bewaarde theaters in Griekenland. Het ligt als een reusachtige schelp tegen de flank van een heuvel en werd in de 4de eeuw voor Christus gebouwd. De akoestiek is er fantastisch. Verder naar Nauplion. De marmeren wegbedekking en de opvallende
homogene architectuur maken van Nauplion veruit de elegantste stad van Griekenland. Het stadsbeeld wordt vooral beheerst door drie indrukwekkende vestingen. We maken een korte wandeling door de eerste hoofdstad van Griekenland langs het beeld van Kapodistrias, koning Otto I en de Leeuw van Bavaria. De bus brengt ons terug naar ons verblijfshotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 7 Tolo – Mykene – Tolo
We genieten van een lekker ontbijt. Daarna rijden we naar Mykene, een van de belangrijkste steden in de oudheid. Hier bezoeken we de indrukwekkende koningsburcht die enkel bewoond werd door de heersende klasse. Vooral de Leeuwenpoort, het oudste bekende monumentale beeldhouwwerk van Europa, is hier wereldberoemd. Ouder dan de burcht zelf zijn de zogenaamde schachtgraven waarin verscheidene dode leden van de Koninklijke familie werden bijgezet. Na de lunch rijden we terug naar Tolo voor een vrije namiddag. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Dag 8 Tolo – Athene – Brussel – Gent
Na ons ontbijtbuffet rijden we eerst langs het kanaal van Korinthe en verder naar het centrum van Athene, waar we het symbool van de stad bezoeken: de
Akropolis. We nemen onze lunch. We wandelen doorheen de Plaka, het deel van de stad dat na de onafhankelijkheid het eerst geplaveid is geweest, en langs het presidentieel paleis. Na de middag begeven we ons naar de luchthaven van Athene voor onze terugvlucht. Transfer naar Gent.

Verblijfshotel ****
John &Georges www.j-g.gr/nl
Ligging
Dit familiaal hotel is gelegen in het oude gedeelte van de stad Tolo, boven de baai.
Faciliteiten
Restaurant, bar, 24h receptie, lift, safe, airconditioning, restaurant, zonneterras.
Kamers
Het comfortabele hotel beschikt over een 60-tal kamers voorzien van moderne faciliteiten. Douche, bad, WC, haardroger, tv, telefoon, safe, frigo, airconditioning, internet en balkon. De kamers toegewezen aan groepen bestaan voor de ene helft uit kamers met zeezicht en voor de andere helft uit kamers met landzicht (singles = landzicht).

Prijs per persoon: € 1150
Single toeslag: € 60,00 (*)
Deze prijs omvat:
 Transfer naar de luchthaven van Zaventem en terug
 Vluchten Brussel – Athene – Brussel
 Luxe touringcar ter plaatse gedurende het volledige verblijf
 Ervaren gids de heer Roger Stroobandt (De Pinte), gedurende het volledige verblijf
 7 overnachtingen in hotel John & George**** te Tolo op basis van half pension
 Water en 1/3 wijn per persoon bij de avondmalen
 7 middagmalen (hoofdschotel + water en ¼ wijn)
 Uitstappen en ingangsgelden zoals vermeld in het programma
 Audioguidesysteem
 Btw, huidige luchthaventaksen en garantiefonds

Deze prijs omvat niet:
 Persoonlijke uitgaven
 Overige dranken bij de lunches en avondmalen
 Lunch dag 1
 Annulatie- en bijstandsverzekering: 6% van de reissom
Algemene opmerkingen
-(*) Maximum 12 single kamers.
-Onze algemene voorwaarden zijn steeds van toepassing en worden o.a. gepubliceerd op onze website www.ctt.be.
-Prijzen werden berekend op basis van de huidige luchtvaarttarieven en huidige wisselkoers. Prijzen onder voorbehoud van beschikbaarheid en eventuele koerswijzigingen, toeslagen van de leveranciers, mogelijke toeslagen voor fuel- of luchthaventaksverhoging .
-De organisatoren behouden zich het recht toe het programma aan te passen aan plaatselijke omstandigheden.

TIJDSTIP: 8 dagen / 7 nachten 23 – 30 juni
LOCATIE: Zie programma
INKOM: € 1150 Single toeslag: € 60,00 (*)
INFO: de.meyer.raf@telenet.be
ORGANISATOR: Neos Gent