Koffietafel

Wij nodigen u uit op onze december- of sinterklaas bijeenkomst (onze koffietafel) die zal doorgaan op Donderdag 5 december 2019 om 11.30 uur in het landgoed De Campagne te Drongen Luchteren. Wel om: 11.30 uur. Wij bieden u, voor een zeer scherp gestelde prijs van 10 euro een middagmaal aan onder de vorm van een Breugelschotel met alles daarop, zelfs kazen. Witte en Rode wijn, blonde en bruine bieren, frisdranken en koffie, zelfs een dessert en een koffie is in de prijs inbegrepen.
Na het middagmaal zal u een stukje kleine geschiedenis via een film getoond worden. De film werd gemaakt in opdracht van West- en Oost Vlaamse gemeenten en gaat vooral over de bevrijding in 1944 van onze gewesten door het Poolse leger van Generaal Mazeck. Juliuz Roosen, Pools officier, hier in Drongen gesneuveld en begraven en “soldaat zonder vaderland” wordt daardoor ook in herinnering gebracht. Misschien komen mensen, taferelen en plaatsen die u gekend hebt in beeld.

Vervolgens zal zoals gewoonlijk de kaarting, teerlingspel en tombola doorgaan. (Prijzen voor de tombola worden in dank aangenomen.

OM BEGRIJPELIJKE REDENEN IS INSCHRIJVEN VERPLICHT VOOR DINSDAG 3 DECEMBER 19
1. Via telefoon Nr. 09/ 226 94 31 of via uw wijkverantwoordelijke. 2. Door overschrijving van € 10,00/persoon op rekening van NSB DRONGEN: BE11 0682 0511 8348 (vóór dinsdag 3 december 19)
3. Na inschrijving en na afspraak kan ook ter plaatse betaald worden. Gezien de gedane kosten verwachten wij correcte loyaliteit, betreffende die financiële afrekening.
Mis deze bijzondere dag niet uit het oog en schrijf onmiddellijk in!!!

“Vechten voor anderen, sterven voor Polen”
Op 1 september 1939 viel Nazi-Duitsland Polen binnen en op 17 september 1939 was het de beurt van de Sovjet-Unie om eveneens Polen binnen te vallen.
De regering en een deel van de krijgsmacht van Polen weken uit naar Frankrijk en vervolgens naar Engeland.
Vandaaruit zetten de Polen hun strijd verder.
Pas in 1989 kon de Poolse regering in ballingschap de presidentiële zegels en andere originele symbolen overdragen aan de nieuw verkozen president in Polen.

In 44 werd het Poolse leger ingezet bij de bevrijding van Europa.
Op 6 september 1944 overschrijden de geallieerde strijdkrachten de Belgische grens. De Eerste Poolse Pantserdivisie onder bevel van Generaal Maczek, begint aan een glorieuze veroveringstocht van West- en Oost-Vlaanderen naar Antwerpen.
De lijst van door de Polen bevrijde Vlaamse gemeenten is indrukwekkend: Poperinge en Vlamertinge, Ieper, Roeselare, Tielt, Ruiselede, Aalter, Gent, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Merksplas. Op 29 oktober 1944 is Breda na vier dagen belegering bevrijd. Maczek heeft aan zijn manschappen het uitdrukkelijke bevel om de stad niet te bombarderen.
In november neemt de Eerste Poolse Pantserdivisie deel aan bloedige gevechten bij de Maasmonding en het bruggenhoofd van Moerdijk. Tijdens de winterperiode worden de Polen afgelost en naar hun winterkwartieren gestuurd.
In Nederland vernemen de Poolse strijdkrachten dat Stalin, Churchill en Roosevelt in Jalta een akkoord hebben bereikt over de verdeling van het Poolse grondgebied. Deze boodschap brengt velen aan het twijfelen over de zin van hun engagement en inzet aan geallieerde zijde.
Maczek verwoordt de onderhuidse spanning bij zijn soldaten op kernachtige wijze: “Een Poolse soldaat strijdt voor de vrijheid van iedereen, maar sterft enkel voor Polen.
”In april 1945 neemt de Eerste Poolse Pantserdivisie nog deel aan de bevrijding van het oostelijk deel van Nederland.
Op 12 april 1945 zijn 1728 vrouwen die aan de Opstand van Warschau hebben deelgenomen, bevrijd uit het concentratiekamp van Oberlagen.
Op 5 mei 1945 geeft de Duitse generaal Erich Straube zich in Bad Zwischenahn over aan generaal Stanislaw Maczek.

Gezien de twijfelachtige situatie in Polen, dat onder de invloedsfeer van de Soviet Unie viel zochten veel Polen hier in het Westen hun toekomst verder uit te bouwen.
Juliuz Rosen , gesneuveld hier in Drongen heeft die kans nooit gekregen.
Op 5 december 2019, tijdens onze maandelijkse bijeenkomst, zal die ganse geschiedenis u worden openbaard.
De film is gemaakt door Bart Verstockt in opdracht van verschillende Oost en West Vlaamse gemeenten.

TIJDSTIP: Donderdag 5 december 2019 om 11.30 uur
LOCATIE: landgoed De Campagne te Drongen Luchteren
INKOM: € 10,00/persoon
INFO: telefoon Nr. 09/ 226 94 31
ORGANISATOR: NSB Drongen