D R I E D A A G S E FRANKRIJK VAL DE LOIRE

Om 6u45 verzamelen wij aan de Carrefour/Quick in St.Denijs-Westrem. Vertrek naar Chantilly met een tussenstop. Bij aankomst in Chantilly bezoeken we het “Chateau van Chantilly”, gelegen in de vallei van de Nonette, departement Oise, regio Hauts-de-France. (Picardië) Dit is niet enkel een kasteel maar een historisch domein dat bestaat uit het Kapiteinshuis (16de eeuw) in oorspronkelijke staat, de 18- eeuwse Grote Stallen vandaag ingevuld als Condé museum met een belangrijke verzameling aan antieke schilderijen en een bib van onschatbare waarde en ook het Chateau Neuf (16de -eeuws) welke verwoest werd tijdens de Franse Revolutie. Het “oud Prinsenhof” is gelegen in een prachtig Frans tuinpark van 115ha ontworpen door Le Nôtre, het is er heerlijk wandelen en genieten.

Aansluitend bezoeken we de grootste paardenstallen van Europa.

Ons middagmaal met hoofdgerecht/dessert/koffie/wijn en frisdrank nemen we op het domein van het kasteel.

Na de lunch brengt de bus ons naar Orléans, stad van Jeanne d’Arc. Bij de aankomst in ons hotel Novotel Sud La Source ****  genieten we nog van een gezellig samenzijn en begeven we ons nadien met de bus naar het restaurant voor ons eerste avondmaal.

Dag 2: Orléans-Chartres
Vertrek met autocar naar het stadscentrum van Orléans.

Bij onze aankomst doen we een wandeling door Orléans met onze zeer onderlegde en sympathieke gids Pierre Vinck. Orléans, langs de oevers van de Loire, is één van de oudste steden van Frankrijk, waar Jeanne d’Arc en de Loire historisch belangrijke rollen speelden. Zonder de beroemde “Pucelle d’Orléans”, die de stad van 8 mei 1429 bevrijdde, zou de stad een stuk minder befaamd zijn.

Het Maison de Jeanne d’Arc eert haar en er is uiteraard een straat naar haar genoemd. En wat een straat, zij loopt recht op de Kathedraal Sainte-Croix, een Gotisch wonder. Binnenin bevindt zich een prachtig orgel uit de abdij St.Benoit sur Loire.  De klokken zijn vervaardigd door klokkengieterij Bollée, tevens is er in de kathedraal een interessant museum gehuisvest.

De gotische Kathedraal van Orléans, gelegen in het hart van de stad en gewijd aan het Heilig Kruis, is één buitengewoon en indrukwekkend gebouw. Het werd  in de 13de eeuw in opdracht van Henri IV gebouwd en voltooid in de 16de eeuw. De meest interessante kunstvoorwerpen zijn het beeld van beeldhouwer Michel Bourdin, het houtsnijwerk van het koorgestoelte, de crypte met restanten van de oorspronkelijke kerk en 2 sarcofagen. De vele ramen van de westelijke gevel bestaan uit glas-in-lood die het verhaal van Jeanne d’Arc vertellen.

Na ons middagmaal met een 2-gangenmenu, inclusief dranken, vertrekken wij naar Chartres. Chartres is de grootste stad in de geografische vlakte van de “Beauce”, regio Centre-Val de Loire.

De Notre Dame kathedraal, gelegen op een voorgebergte dat de Eure-rivier domineert, is een gotisch meesterwerk en Unesco Werelderfgoed. Deze belangrijke pelgrimsplaats, wonderwel bewaard en met mooie bouwkundige homogeniteit omwille van de snelheid waarmee ze werd gebouwd, geldt als één van de grootste gotische gebouwen van Frankrijk. De gevels versierd met duizenden beelden en in het bijzonder het Koningsportaal wekken bewondering op.

De betovering wordt binnen in het gebouw verder gezet met opmerkelijke oude glas-in-loodramen uit de 12de en 13de eeuw. Ook de magnifieke omheining van het koor en een marmeren labyrint. Dit sublieme bouwwerk is een meesterwerk onder de kathedralen en is één van de boegbeelden van de Franse gotische kunst. Het schip van de kathedraal is gebouwd in spits-boogstijl en de ramen hebben prachtige kleuren in glas-in- lood. Men is begonnen met de bouw in 1145 en deze werd voltooid in 1220 na een brand in 1194.

Na het bezoek aan de crypte is de historische stad een ware belevenis. Vele oude huizen zoals het Huis van Le Saumon (16de eeuw), het huis van La Voûte en de huizen van de Rue des Ecuyers zijn uniek en bezienswaardig. We kuieren verder door de wijk van  de leerlooiers, langs de Eure rivier, de bruggen en loopbruggen. Van hieruit heeft men een prachtig zicht op de romaanse Saint-Andrékerk, wij ontdekken ook de mooie terrastuinen van het oude bisdom, het oude bisschoppelijke paleis (Museum Schone Kunsten) met collecties schilderijen, beelden, kunst en archeologische voorwerpen.

Na een beetje vrije tijd in de stad hebben wij afspraak in het restaurant voor ons avondmaal dat uit een 3-gangenmenu bestaat met wijn, water en koffie. ’s Avonds baden de monumenten en de bezienswaardigheden van de stad in feeëriek licht, een magisch spektakel dat we zeker niet mogen missen.

Dag 3    Orléans-Fontainebleau-Gent

Na ons ontbijt en uitchecken vertrekken we met de bus naar Fontainebleau. Het Kasteel is een voormalige koninklijke residentie, het oorspronkelijke domein van de Franse koning. De bouwheer was Frans I van Frankrijk. Op aanraden van zijn zus Margaretha van Navarra omringde hij zich met humanistische filosofen, schrijvers, en kunstenaars. Het slot werd rond het midden van de 16de eeuw toonaangevend voor het Maniërisme, de heersende stijl in beeldende kunst. Het slot werd bewoond door Hendrik II van Frankrijk; Lodewijk XIII van Frankrijk werd er geboren.

Vooraleer we op de bus stappen wacht ons een zeer verzorgde 2-gangenlunch met voorgerecht/hoofdgerecht/bier/water/koffie. Gedurende de terugrit naar Gent is er een tussenstop voorzien.

Prijs per persoon:            € 495

Single                   :                          € 585

 

Deze prijs omvat:

3-daagse met luxe touringcar gedurende het volledig verblijf.

Nederlandse begeleiding Pierre Vinck.

2 overnachtingen in 4* Hotel Novotel Orléans Sud la Source.

Formule all-in.

Uitstappen en ingangsgelden zoals vermeld zijn inbegrepen.

BTW inbegrepen.

 

Deze prijs omvat niet:

Bijstand- en annulatieverzekering.

Persoonlijke uitgaven.

TIJDSTIP: 3-5 SEPTEMBER 2019
LOCATIE: Verzamelen: Carrefour/Quick in St.Denijs-Westrem
INKOM: € 495 (single € 585)
INFO: de.meyer.raf@telenet.be
ORGANISATOR: Neos Gent