Cultuur Gent: nieuwsbrief september

Subsidies Cultuur Gent: belangrijke deadlines in de kijker!

Huur- en werkingssubsidies voor Gentse theatergezelschappen
Erkende theatergezelschappen die geen structurele subsidie van de Vlaamse Gemeenschap ontvangen, kunnen bij Cultuur Gent financiële ondersteuning aanvragen voor hun werking en voor de huur van infrastructuur voor hun activiteiten.

Deadline: woensdag 30 september 2020
Meer informatie vind je terug op de website.

Projectsubsidies kunst, cultuur en cultureel erfgoed

De Stad Gent biedt financiële ondersteuning aan culturele, artistieke en cultureel erfgoedprojecten. Opgelet! De aanvraagprocedure is grondig gewijzigd. Voor projecten met start in 2021 wordt de doorlopende indiening vervangen door 4 vaste subsidierondes per jaar. Deadline eerste subsidieronde: donderdag 1 oktober 2020

Meer informatie vind je terug op de website.

Reminder: op zoek naar nieuw talent met de Gentse Crochet
Tijdens de vijfde Week van het Gents, van 22 november 2020 tot 4 december 2020, gaat de Stad Gent met De Gentse Crochet op zoek naar nieuw of minder bekend muzikaal talent dat met het Gentse dialect aan de slag wil. Kandidaten kunnen een nieuw liedje maken of een oud melodietje in een nieuw jasje steken.
Een zorgvuldig samengesteld team van coaches selecteert de inzendingen die het meeste talent tonen. De gekozen muzikanten worden uitgenodigd om deel te nemen aan een coachingtraject. Het team bestaat uit Wim Claeys, Jits Van Belle, Yilmaz Koçak, Peter Van Haelter, Thomas Beyls, Jan Hoozee en Sanne Werkers.

Hier vind je alle informatie over de Gentse Crochet.

 

Natuurwandeling Over Eyck en Bloemen
Laat je op zaterdag 5 september onderdompelen in de paradijselijke natuur van het Lam Gods. Twee natuurgidsen nemen je mee naar de groene gordel rond Gent en nemen samen met jou de afgebeelde flora en bijbehorende symboliek onder de loep.

Schrijf je in voor de natuurwandeling.

Muziek In Situ – gratis concerten in Gentse kerken
Met Muziek in Situ biedt Cultuur Gent je dit najaar een reeks gratis concerten. Kom genieten van prachtige muziek en ontdek enkele indrukwekkende Gentse kerken. Dit weekend speelt «As One» in de Heilig Kerstkerk. Het samen musiceren “als één”, dat is waar de twee percussionistes van «As One» voor staan. Met hun wervelend ‘quatre mains’-spel aan de marimba slagen Jessica Peel en Birgit Eecloo erin het publiek zowel visueel als auditief te bekoren.

Het concert vindt plaats op zaterdag 5 september om 16 uur in de Heilig Kerstkerk (Sleepstraat). Om dit concert coronaproof te kunnen organiseren, vragen we jou op voorhand in te schrijven. Je kan individueel inschrijven of per bubbel. Stuur een mail naar: Jo.VanHerreweghe@stad.gent. Deelname is gratis.

Hou de updates op deze pagina zeker in de gaten en pik binnenkort nog een gratis concertje mee.

Kandidaten gezocht voor tijdelijke invulling voormalig dierenasiel!
De Stad Gent zoekt enthousiaste burgers of verenigingen met ideeën voor de gelijkvloerse verdieping, de koer en de vroegere kennels. Voorstellen moeten een link hebben met het Citadelpark en de buurt. De winnende kandidaten krijgen vanaf 1 december 2020 drie jaar de sleutel in handen.

Interesse? Lees hier meer over de open oproep en kom naar het eerste plaatsbezoek op dinsdag 15 september.

Kunstwerk Wim Delvoye ingehuldigd in Sint-Baafskathedraal
Het werk OPUS van Wim Delvoye werd door de Stad Gent aangekocht en is vanaf 28 augustus 2020 te bewonderen in de toren van de Sint-Baafskathedraal, die het werk in langdurige bruikleen kreeg van de Stad Gent.
OPUS, een variatie op het werk Suppo, waarmee Wim Delvoye onder meer in het Louvre in Parijs te zien was, verwijst op een speelse manier naar de gotische architectuur. De vijf meter lange hybride slinger combineert het architecturale en het mechanische, het goddelijke en het seculiere, het vrouwelijke en het mannelijke, traditie en moderniteit.
Daarmee krijgt Gent opnieuw een topkunstwerk bij van een internationaal gerenommeerde Gentse kunstenaar.

Klik hier voor meer informatie over het kunstwerk.

Gent Festival van Vlaanderen
Na tot driemaal toe het programma hertekend te hebben in het kader van Covid-19, heeft Gent Festival van Vlaanderen eindelijk zijn vaste vorm gekregen. Hoewel er dit jaar vooral wordt ingezet op klein, lokaal en coronaproof, zal de komende editie in geen geval inboeten aan internationale kwaliteit en allure.
Speciaal voor het themajaar OMG! Van Eyck was here brengt het Gent Festival samen met Cultuur Gent en het Collegium Vocale Gent de werelpremière van Arvo Pärt ‘Für Jan van Eyck’.
Daarnaast gaf het festival elf muzikale huizen in Gent de opdracht om elk een paneel van het Lam Gods muzikaal te vertalen. Het resultaat zal uitgevoerd worden tijdens het slotevenement ‘Listen to the Lamb!’ op de Bijlokesite op 3 oktober 2020.

Klik hier voor meer informatie over Gent Festival van Vlaanderen.

Gent laat in bepaalde gevallen meer aanwezigen toe bij evenementen
Culturele of sportieve evenementen mogen sinds 1 september 2020, binnen 200 en buiten 400 aanwezigen tellen. In sommige gevallen zijn er voor activiteiten met zittend publiek meer aanwezigen toegestaan. Voor zaaluitbaters die zo’n uitzondering willen aanvragen, lanceert de Stad Gent zalencapaciteit.corona@stad.gent

Lees hier alle informatie in het persbericht.

INFO: cultuur@stad.gent
ORGANISATOR: Cultuur Gent