18e Wijndegustatiecursus met Alain Bloeykens

We nodigen je graag opnieuw uit op onze 4 wijnproefavonden, op de vrijdagen 15/11, 22/11, 06/12 en 13/12/2019, telkens van 20u tot ongeveer 23u. Net als de vorige jaren hebben onze wijnavonden een niet-commercieel karakter.

15 november: Belgische wijnen (Kris Van de Sompel) Sedert geruime tijd zit de Belgische wijnbouw in de lift. Niet alleen komen er elk jaar nieuwe wijnbouwers bij, ook de kwaliteit stijgt. Belgische wijnen krijgen dan ook steeds meer erkenning in internationale competities en in talrijke vakbladen. Deze avond gaan we zelf na of we inderdaad trots mogen zijn op de wijnen van bij ons.

22 november: Wijn en… koers! (Alain Bloeykens) Quizvraag: wat zeggen jou volgende termen: Mitchelton Scott, Dimension Data en Nippo Vini Fantini? Neen? Het zijn drie wielerploegen met elk een wijnbedrijf als sponsor! Wij gaan voor de laatste. Het huis Farnese uit de Abruzzen met Fantini als één van de merkwijnen. Een huis dat enkele schitterende domeinen bezit in het zuiden van Italië, het nieuwe wijnwalhalla. We proeven wijn uit de Abruzzen maar ook Campania, Basilicata, Puglia en Sicilië. Tijd voor greco, fiano, aglianico en primitivo!

6 december: Let’s go bio (Alain Bloeykens) Bio is booming! Maar wat betekent biowijn juist? En wat is het verschil met natuurwijn? En vooral, zijn ze beter dan conventionele wijn? Een wijnavond met flink wat kritische noten maar ook lekkere wijnen uit Frankrijk, Europa en de Nieuwe Wereld.

13 december: De zee… Wit of rood of… rosé? (Pascal Dewerie) Vaak raadt men aan om rode wijn bij vlees te drinken en witte wijn bij vis. Maar is het ook mogelijk om rode wijn met vis te combineren? En wat met rosé? Onze chef-kok Fabian serveert met zijn keukenbrigade enkele gerechtjes die recht uit de zee komen en onze sommelier Pascal gaat telkens op zoek naar geslaagde en soms niet zo voor de hand liggende combinaties met wijn… Een avond om duimen en vingers bij af te likken, met enkele verrassende food and wine pairings!

Gastsprekers: 

 • Kris Van de Sompel (15/11): is onafhankelijk wijnconsulent en docent. Verantwoordelijke voor de sommelieropleidingen bij Syntra Brussel, Accredited Teacher van de Ecole du Vin de Bordeaux en van de Ecole des Vins de Bourgogne. Geeft events, masterclasses en seminaries rond wijn, dranken en gastronomie over heel Europa. Freelance journalist voor onder meer Le Soir Magazine en andere publicaties, auteur van het boek Belgische Wijngaarden (Lannoo). Was in een ver verleden (2004!) al eens gastspreker bij ons. 
 • Alain Bloeykens (22/11 en 06/12): Moet Alain nog voorgesteld worden? Al 15 jaar te gast op onze wijncursus in Drongen en al meer dan 20 jaar actief in de wijnjournalistiek. Auteur van diverse wijnboeken, wijnspecialist van de krant Het Nieuwsblad/De Gentenaar en ook actief op radio (Radio 2, Sporza) en tv (Vlaanderen Vakantieland). Alain is tevens stichter van het wijnsalon Megavino en organisator van ‘Bubbels aan Zee’ in Middelkerke. 
 • Pascal Dewerie (13/12): behaalde na 3,5 jaar opleiding bij Alain Bloeykens zijn diploma van sommelier met onderscheiding. Na jaren in de horeca wou hij op eigen benen staan en richtte Winespot op om zijn kennis en passie voor wijn te delen met anderen. Was in 2018 voor de eerste keer te gast bij ons op de hapjesavond. 
 • Deelnameprijs voor de 4 avonden: €110 per persoon, alle degustaties en de hapjes op 13/12 inbegrepen. Het is enkel mogelijk om zich voor de 4 avonden samen in te schrijven. Wie een avond niet kan komen, mag zich laten vervangen.

  Meebrengen: Een 4-tal degustatieglazen (ISO standaard proefglazen) + 1 waterglas.

  Info & inschrijvingen: voor 10 november (of zolang er vrije plaatsen zijn) bij Luc Dierick, E-mail: luc.dierick@telenet.be. De reservatie is pas geldig na betaling van de deelnameprijs op rekeningnr. BE28 0631 8589 9020.

  Organisatie: CuVino (facebook.com/CuVino.be), m.m.v. Stad Gent – Departement Cultuur, Sport en Vrije Tijd.

  CuVino is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.

  pdf uitnodiging

TIJDSTIP: 15 november
LOCATIE: landgoed De Campagne te Drongen Luchteren
INKOM: €110 per persoon, alle degustaties en de hapjes op 13/12 inbegrepen.
INFO: luc.dierick@telenet.be
ORGANISATOR: CuVino